Waarom volkoren zo gezond is…

Je hoort vaak dat volkorenproducten goed voor je zijn. Dat is ook zo, maar hoe komt dat eigenlijk?

De gezondheidseffecten van volkorengraanproducten komen voornamelijk door de graanvezels. Vezels verlagen het risico op chronische ziekten, dragen bij aan een goede spijsvertering, en bevorderen de stoelgang. Het positieve effect van graanvezels lijkt zelfs sterker dan van groenten en fruit!

Bron: Voedingscentrum

Volkorenproducten zijn vooral gezond vanwege hun samenstelling. In tegenstelling tot niet-volkorenproducten bevatten ze namelijk de hele graankorrel, met alle bijbehorende voedingsstoffen en vezels. De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel, en die worden nou juist vaak verwijderd bij ‘witte’ producten.

Volkoren inpassen in je voedingspatroon

Het advies van de Gezondheidsraad is om 30-40 gram vezels per dag te eten. Deze vezels vind je in vooral in volkorengranen. Bulgur en zilvervliesrijst zijn volkoren, maar voor de meeste andere producten zoals brood, pasta, rijst, knäckebröd, couscous, of wraps zul je op de verpakking moeten kijken.

Een volkorenproduct voldoet aan twee voorwaarden: 1) Volkoren(tarwe)meel is het eerste ingrediënt in de ingrediëntenlijst, en 2) Ergens op de verpakking staat “100% volkoren(tarwe)meel” vermeld. Je kunt ook deze handige app van het Voedingscentrum gebruiken om producten te scannen.

Alle 100% volkorenproducten staan in de Schijf van Vijf. Dit wil zeggen dat het niet alleen goed is voor jou, maar ook beter is voor het milieu. Zoals de naam al zegt, bevat volkoren de hele graankorrel, waardoor er geen verspilling plaatsvindt. Daarnaast is het malingsproces minder energie-intensief, en daarom is volkoren een duurzamere voedingskeuze dan niet-volkoren.