Peulvruchten

De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks peulvruchten te eten. Wat zijn peulvruchten, waarom zijn ze goed voor mens en milieu, en hoe zet je ze vaker – bijvoorbeeld als vleesvervangers – op het menu?

Bron: BGN

Peulvruchten zijn de peulen van de vlinderbloemenfamilie. De peulvruchten zijn dus de peulen of de zaden. Voorbeelden zijn linzen, spliterwten, kidneybonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), lupinebonen, limabonen, sojabonen, kikkererwten en bruine, witte of zwarte bonen.

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vezels, en vormen een bron van vitamine B1 en ijzer. Daarnaast zijn peulvruchten vetarm, bevatten weinig calorieën en zitten boordevol mineralen.

Doordat het eiwit uit de peulvrucht een volwaardig eiwit is, is een peulvrucht een uitstekende vleesvervanger. Volwaardige eiwitten hebben een hoge biologische waarde waaruit het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten kan opbouwen. Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers en een stuk vriendelijker voor het milieu. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Gebruik per persoon ongeveer 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten, deze hoeveelheid verdubbelt in gewicht na weken en koken.

Koken met peulvruchten is vaak eenvoudig en altijd lekker. Kijk op Puurgezond: Peulvruchten of laat je inspireren op Peulvruchten.nl voor heerlijke recepten. En wil je meer informatie over verantwoord afvallen en een gezonde leefstijl? Neem dan contact op!