Richtlijnen Goede Voeding

Verantwoord Op Gewicht hanteert de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, wat houdt dat eigenlijk in?

Bron: BGN

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement. Ze adviseren over de effecten van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen op de gezondheid van mensen. In 2015 heeft de gezondheidsraad de actuele stand tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbeveling voor een gezond voedingspatroon. Dit zijn de Richtlijnen Goede Voeding. Wie volgens deze aanbeveling eet, krijgt 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de meeste vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en vezels binnen. Ook verklein je het risico op een (chronische) ziekte.

In deze richtlijnen stelt de Gezondheidsraad dat een gezond voedingspatroon op verschillende manieren kan worden ingevuld. Zowel de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als PuurGezond (PuurGezond Piramide) baseren zich hierop. Toch is er in de uitwerking en de adviezen een aantal opvallende verschillen.

Roomboter: de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren (vloeibare) margarine en halvarine als smeervetten en bereidingsvetten. Bij PuurGezond vinden ze margarine een té bewerkt product. Verder is er veel discussie over het advies om verzadigd vet te beperken. De gemiddelde inname van verzadigd vet binnen het PuurGezond voedingspatroon (11,6 energie%) ligt mét roomboter lager dan in de gemiddelde Nederlandse voeding (12,7 energie%).

Zuivel en kaas: In de Richtlijnen goede voeding zet de Gezondheidsraad volle zuivel en volvette kaas op één lijn met magere en halfvolle zuivel. Het Voedingscentrum heeft alleen magere en halfvolle zuivel en magere kaas (10+, 20+ en 30+) opgenomen in de Schijf van Vijf . Bij PuurGezond hebben volle producten zelfs de voorkeur vanwege de smaak.

Groenten en fruit: Gezondheidsraad adviseert minimaal 200 gram groenten en minimaal 200 gram fruit. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groenten en 200 gram fruit, dit is dus iets boven het advies van de Gezondheidsraad. Bij Puur Gezond liggen de aanbevelingen een stuk hoger: 300-400 gram groenten en 3 stuks fruit per dag. Fruit en groenten als geheel verdienen de voorkeur, maar een deel ervan mag volgens PuurGezond door versgeperst sap of smoothies (maximaal 1 glas per dag) vervangen worden.

Brood en graanproducten: De Gezondheidsraad adviseert minimaal 90 gram volkorenproducten per dag. Het Voedingscentrum adviseert 140-280 gram bruin of volkoren brood (4-8 sneden) plus 240-300 gram (4-5 grote opscheplepels) volkoren graanproducten of aardappelen. Bij PuurGezond vinden ze dat het wel wat minder kan, maar zitten nog steeds ruimschoots boven het minimumadvies uit de Richtlijnen goede voeding: 90-120 gram volkoren brood (3-4 sneden) en ongeveer 3 opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen (ongeveer een kwart bord).

Eieren: in de Richtlijnen goede voeding staat geen specifiek advies over eieren. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 2 tot 3 keer per week een ei. Bij PuurGezond vinden ze eieren producten met een hoge voedingswaarde en uitstekende vegetarische vervangers voor vlees en vleeswaren. Vandaar dat zij zeggen dat je gerust iedere dag een ei kunt eten. Recent onderzoek laat zien dat dit het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt.

De uitgangspunten van het Voedingscentrum en PuurGezond zijn beide een goede basis naar een gezond voedingspatroon. Verantwoord op Gewicht werkt met beide methodes via onze 2 adviespakketten, kijk bij onze tarieven voor meer informatie.