Hoe zorg je er voor dat je goede voornemens slagen?

Veel Nederlanders starten het nieuwe jaar met het goede voornemen om beter te gaan leven. Hier hoort vaak ook een gezond(er) voedingspatroon bij. We weten dat het maken van voornemens gemakkelijk is, maar ook dat het ontzettend lastig is om je leven echt te veranderen. Hier zijn enkele tips en adviezen:

Bron: BGN
  1. Wat wil je gaan doen?
    Zorg dat je je voornemen zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘meer fruit eten’ nog vrij vaag. Wat is je einddoel en wat is de eerste kleine stap die je gaat zetten op weg daar naar toe? Een voornemen als ‘meer fruit eten’ maak je haalbaar door er concrete acties aan te verbinden. Door bijvoorbeeld op te schrijven: “Ik ga dagelijks 2 stuks fruit eten.”
  2. Waarom wil je dit doen?
    Hoe belangrijker het doel voor jezelf is, hoe groter de kans op slagen. Benoem daarom het beoogde effect op je gezondheid. Bijvoorbeeld: “Ik ga 2 porties fruit per dag eten (200 gram), omdat fruit voor vitamines, mineralen en voedingsvezels zorgt.”
  3. Hoe ga je het aanpakken?
    Om je goede voornemen te laten slagen, kun je gebruik maken van een als-dan-plan. Dit is een hele effectieve manier om je gedrag aan te passen. We noemen dit ook wel ‘implementatie intenties’. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’, zoals bijvoorbeeld: “Als ik ’s middags trek krijg, dan neem ik een stuk fruit” of “Als ik ’s ochtends yoghurt met muesli neem, doe ik er een appel doorheen”.

Stap voor stap kom je heel ver. Want als je eenmaal gewend bent om 2 stuks fruit per dag te eten, dan maak je doorgaans ook weer een ander goed voornemen. Klein en concreet. Wedden dat het dan wel lukt?

Begin het nieuwe jaar dus goed. Hulp nodig? Maak dan een afspraak bij Verantwoord Op Gewicht 😉